NEWSLETTER

Prezentare / SântimbruSă ne imaginăm un  peisaj de poveste! Fiecare pas al nostru  este insoțit de fauna minunată: pârâuri cotite, mlaștini lungi, flori frumoase, ape minerale răcoritoare. Oferim posibilitatea unei vieti curate și sănatoase tuturor turiștilor doritori de recreație, relaxare si insănatoșire.

Sântimbru este localitatea care corespunde din toate punctele de vedere așteptărilor turiștilor care vor să evadeze din lumea stresului cotidian. Prin locația sa geografică și accesibilitatea ei, este un loc ideal pentru cei care iubesc natura. Vizitatorii pot experimenta pas cu pas puterea vindecătoare a naturii.

Pe langă acestea, pot cunoaște ospitalitatea localnicilor, care traiesc in stransă legătura cu natura. Pot face cunoștintă cu preparatele lor facute din plante medicinale, cu bucătaria variata a localității, cu meștesugurile tradiționale moștenite și cu valorile istorice și culturale locale.
Peisajul calm, viața liniștită a satului, puterea vindecătoare a naturii, bogatul spațiu ecologic, ospitalitatea cordial, sursele pure de hrană, apele minerale potabile fac ca musafirul să petreaca zile plăcute aici facând recreație activă in natură și vindecându-se cu ajutorul puterii ei.

Sântimbru este situat în Depresiunea Ciucului de Jos, la poalele Munților Harghita de Sud. Ciucul de Jos este a depresiune în formă de pară, cu o lățime de 10 km, iar lungimea este de 18 km. Relieful depresiunii a fost modelat de-a lungul timpului de cursul râului Olt, care a format pe aceste locuri 5 terase. Aici s-au format întinse mlaștini și turbării, determinate de subsidența unițății. Comuna Sântimbru se învecinează la nord cu comuna Sâncrăieni, iar la sud are ca vecin comuna Sânsimion.

Comuna Sântimbru este un sat cu formă neregulată, cu structură răsfirată, iar după numărul locuitorilor este un sat mare (având peste 2000 de locuitori). Râul Olt împarte localitatea în două părți – legătura dintre ele fiind asigurată prin două poduri.

În Depresiunea Ciucului de Jos, datorită pantei reduse a Oltului și a condițiilor precare de drenaj, lunca râului este foarte umed. Atât vegetația, cât și fauna naturală este cea caracteristică pentru luncă.

Arheologia ne ajută să reconstruim perioada de dinaintea izvoarelor scrise. Cele mai vechi urme arheologice găsite pe teritoriul comunei Sântimbru sunt din neolitic. Este vorba de un topor găsit la Sándorszeg. Din epoca bronzului și fierului s-au găsit mai multe urme: la locurile numite „Kishegy”, „Zöldfák”, „Somot”, cât și lângă conacul baronilor Henter. Ulterior, pe teritoriul actual al comunei au lăsat urme triburi de goți, daci și carpi, care probabil au trăit pe aceste locuri în secolele 3-4.

Așezarea medievală coincide probabil în mare parte cu cea actuală. S-au găsit urme din secolul 14. lângă gara localității, în fața cabinetului medical, și lângă conacul Henter.

Localitățile din Depresiunea Ciucului apar prima oară în conscripția papală din anii 1333-1335, dar Sântimbru încă nu e menționat acolo. Probabil încă nu avea parohie individuală, sau nu era destul de „bogat” ca să fie consemnat pe lista conscripției. Localitatea exista deja la acea dată, ne arată urmele arheologice medievale din localitate, și frescele capelei Margit/Margareta. Prima apariție în izvoarele scrise al localității este în conscripția fiscală (de 25 denari) din 1567 (cu două părți separate: Bedechij cu 26 de porți și Zent Emreh cu 30 de porți) . Localitatea și-a primit numele ca majoritatea satelor din regiune după biserica, care a fost sfințită în cinstea Sfântului Imre, fiul regelui Istvan.

Ca majoritatea satelor din apropiere și Sântimbru se desparte în părți numite „szegete”. Unele și-au păstrat denumirile pâna în zilele noastre: Palszeg, Alszeg, Felszeg, Sandorszeg ( pe malul drept al Oltului, împreună poartă denumirea de Oltelve), iar pe malul stâng este Bedecs- centrul satului (cu biserica, primăria, etc.).
Pentru informatii despre alte Programe desfasurate sub egida Uniunii Europene in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, puteti sa vizitati pagina de internet a Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Acest site nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga responsabilitate refertioare la corectiduniea si coerenta acestor informatii apartine persoanelor care au initiat pagina web.

Toate informatiile, privind Programele PNDR si SAPARD, furnizate in aceasta pagina sunt distribuite GRATUIT si nu sunt destinate comercializarii.