NEWSLETTER

Turism / Activităţi / Delicatețile SântimbruluiÎncearcă gustările delicate din Sântimbru: afine negre, cozonac secuiesc, pâine de casă, cașul de oaie.

AFINELE NEGRE DE LA SÂNTIMBRU

Afinele negre, pe lângă multe alte ingrediente folositoare, conține și “neomirtilin”, o așa- zisă “insulină vegetală”, și compoziții carotinoide care îmbunătățesc văzul nocturn. Sunt remedii împotriva diareei ușoare și a enteritei. Sunt recomandate pentru tratarea bolilor de diabet, a reumatismului, în problemele tractului respirator superior,  eczemelor, psoriasisului, arterosclerozei, hipertensiunii, în cazul pietrelor din vezica urinară sau din bilă. Frunzele și roadele plantei sunt folosite și acum în medicina populară. Frunzele au efect de reducere a tensiunii, efect diuretic și de ameliorare a tusei. Din frunze se face ceai, fructele se folosesc proaspete sau uscate, făcând ceai sau alcool medicinal din ele. Ceaiul se va bea în caz de gingivită, la probleme digestive, la bolile vezicii urinare și ale bilei, sau în cazul diareelor.

COLACUL SECUIESC DE LA SÂNTIMBRU

Colacul secuiesc este o specialitate veche. Copt pe jăratic, este un cozonac foarte bun și original.
Este preferabil  să-l consumăm cât este cald, imediat după ce se coace pe grătar. În cazul în care facem rezervare, Asociația Pensionarilor "Prințul Sfîntul Imre" ne va prezenta acest cozonac special care are forma unui burlan, prăjit pe jăratic.

PÂINEA DE CASĂ GUSTOASĂ ȘI BINE COAPTĂ

În ziua de azi în  puține locuri mai găsim pâine de calitate, fără conservanți și aditivi. La Sântimbru se mai face pâine de casă tradițională, bine coaptă, plămădită.  Nu este nimic mai plăcut decât mirosul pâinii proaspete care umple toată strada. Adevărata pâine de casă se face cu plămădeală, prin frământare și se coace în cuptor. Merită gustată!

CAȘ DE OAIE FĂCUT LA STÂNĂ

Cașul de oaie de la Ciuc-Sântimbru se produce din lapte de oaie, prin metoda coagulării cu cheag. Gustul său puternic, marcant și intens face ca produsul să fie o delicatețe chiar și pentru gurmanzi. În afară de laptele de oaie și cheagul necesar coagulării, nu se folosește niciun alt aditiv, conservant sau colorant. Maturația cașului durează 2-4 luni la stână. După o excursie lungă poate fi o mâncare răcoritoare. După ce se transportă de la stâne, cașul poate fi cumpărat în mai multe locuri.
Csató László – Alszeg
Szopos István – Bedecs
Balog Benedek – PálszegÎnapoi
Pentru informatii despre alte Programe desfasurate sub egida Uniunii Europene in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, puteti sa vizitati pagina de internet a Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Acest site nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga responsabilitate refertioare la corectiduniea si coerenta acestor informatii apartine persoanelor care au initiat pagina web.

Toate informatiile, privind Programele PNDR si SAPARD, furnizate in aceasta pagina sunt distribuite GRATUIT si nu sunt destinate comercializarii.