NEWSLETTER

Turism / Activităţi / MEȘTEȘUGURI POPULAREPăstrarea meșteșugurilor tradiționale populare a fost mereu importantă pentru noi. Cum oare putem să facem asta in cel mai eficient mod? Prin practicarea acestor meserii, prin a ne baza pe ele ca și modalitate de existentă și prin a face posibilă incercarea acestor meșteșuguri de către cei interesați.


Oaspeții satului pot vizita fierăria lui Csató Sándor, unde pe lângă potcoavele tradiționale, pot admira porțile și ornamentele forjate cu simț artistic de către maistru. Dacă există doritori care vor să incerce sau să invețe acest meșteșug tradițional unguresc, in atelierul maistrului are posibilitatea asigurată.

Contact : Csató Sándor, Sântimbru, Strada Alszeg nr.308, tel: +4 0742 280 238


După ce am potcovit caii, nu ne mai rămâne altceva de făcut decât să găsim o trăsură și să ne plimbăm prin satul Sântimbru, Pentru asta trebuie să trecem pe la poarta lui Nagy Jozsef, care încă păstrează secretel producerii roților și pe lânga asta face și trăsuri. El îi conduce prin sat pe cu mult drag, pe trăsura făcuta de mâna lui.                         
Contact : Nagy Jozsef, Sântimbru, Strada Principală nr.561, tel : +4 0266 347 225După ce vizitatorul a obosit și i s-a facut foame, poate trece pe la Borbély Ignác, unde se coace adevărata pâine de casă tradițională. Dacă facem programare în prealabil, vizitatorul poate primi un șorț și se poate apuca imediat de frământat. După munca grea și obositoare a preparării aluatului, poate gusta pâinea caldă, gustoasă, proaspată. 

Contact:  Borbély Ignác ,Pálszeg nr,227, tel : +4 0744 564 460Mierea conține aproape toate mineralele de care  organismul uman are nevoie. Este de origine naturală, nu este tratată termic, e nemanipulată, Deoarece conține un grad mare de potasiu și multe enyime și arome, are efect bactericid. Fauna variată de pe luncile Sântimbrului, aflate sub păduri oferă posibilitatea pentru obținerea unei mieri de dcalitate excelentă. Pe o suprafată de numai un metru pătrat, găsim sute de specii de plante și flori diferite, de aceea mierea produsă de albinele de aici este atât de diferită.

Contact : Gál Frigyes, Sântimbru, Str, Felszeg nr.9, tel: +4 0749 285 708Țesăturile, pânzele de casă sunt produse în industria casnică, specifice artei populare. Sunt toate numai materiale naturale, toarse, rasucite in diferite grosimi din in, canepa si lana.
Aria de utilizare
  • ca textile folosite in gospodarie: stergare (prosoape), carpe de bucatarie, fete de masa, asternute, saci, etc.
  • ca materiale decorative in casa si in vestimentatie: perdele, cuverturi de pat; in vestimentatie la producerea portului popular.
Contact : Vaszi Borbala, tel: +4 0742 141 281


Înapoi
Pentru informatii despre alte Programe desfasurate sub egida Uniunii Europene in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, puteti sa vizitati pagina de internet a Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Acest site nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga responsabilitate refertioare la corectiduniea si coerenta acestor informatii apartine persoanelor care au initiat pagina web.

Toate informatiile, privind Programele PNDR si SAPARD, furnizate in aceasta pagina sunt distribuite GRATUIT si nu sunt destinate comercializarii.