NEWSLETTER

Turism / Activităţi / MofetaPrin intermediul fisurilor din scoarța terestră și în urma escavării rocilor, ajung la suprafață gaze libere rezultate din procesele biochimice ale scoarței terestre. Zona Harghita-Căliman este foarte bine cunoscută pentru emanațiile gazoase numite mofete.
Prin intermediul fisurilor din scoarța terestră și în urma escavării rocilor, ajung la suprafață gaze libere rezultate din procesele biochimice ale scoarței terestre. Zona Harghita-Căliman este foarte bine cunoscută pentru emanațiile gazoase numite mofete.

Băile de gaz carbogazoase-sulfuroase de la Sântimbru-Băi pe baza rezultatelor terapeutice imediate și tardive, pot fi considerate ca una dintre cele mai moderne metode de tratament. Rezultatele obținute prin tratamentul bolnavilor cu hipertensiune arterială în băile de gaz sulfuroase-carbogazoase, precum și aspectele privind tratamentul bolnavilor de poliartrită reumatoidă, prin băi de gaz sulfuroase-carbogazoase sunt anexate documentației.

Primul document care atestă băile de gaz (mofete) este Dacia Siculia de Kunits în anul 1731, « St. Emeric (=Sântimbru) peculliaremlaudem meretur ab aquis acidis, quae magno compluribus fuerunt meolumento”

Solfatarele reprezintă emanații naturale de gaze unde gazul carbonic include și hidrogen sulfurat. Efectele terapeutice solfatarului din Sântimbru-Băi sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Localnicii le-au utilizat în vindecarea afecțiunilor reumatice. Pentru a le putea utiliza în locurile unde gazele ies la suprafață oamenii au săpat gropi. Studiind efectele acestor gaze, știința medicală a constatat că, sub supravegherea medicală, ele pot fi utilizate cu succes nu numai în terapia bolilor reumatice, dar și în unele boli cardiace și în hipertensiune. Prima groapă în scopul folosirii gazelor sulfuroase degajate a fost săpată la începutul anului 1920. degajări de gaze de tip solfatar se găsesc pe coasta slab împădurită, cu roci conținând cinabru și caolin.

Utilizarea mofetei:

Efectul cel mai benefic a mofetei este prin ședințe repetate. Cursul de tratament recomandat este de 10-15 ședințe cel mult trei ori pe an.

Vom intra în groapă (cum spun localnicii), în loc de apă, care este incolor, și CO2 mai grele decât aerul. Gazul care intră prin piele datorită creșterii fluxului de sânge cauzează o caldura catifelată. Gazul, ca și aerul, pătrunde prin îmbrăcăminte, de aceea trebuie îmbrăcat confortabil, haine din bumbac sau alte materiale naturale. Vă urăm vindecare rapidă!

Primăria comunei Sântimbru vrea ca satul component a comunei, Sântimbru – Băi, să devină zonă turistică de interes local.Înapoi
Pentru informatii despre alte Programe desfasurate sub egida Uniunii Europene in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, puteti sa vizitati pagina de internet a Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Acest site nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga responsabilitate refertioare la corectiduniea si coerenta acestor informatii apartine persoanelor care au initiat pagina web.

Toate informatiile, privind Programele PNDR si SAPARD, furnizate in aceasta pagina sunt distribuite GRATUIT si nu sunt destinate comercializarii.